Uitstapjes

In de Bourgogne vind je nog vele sporen uit het rijke verleden. Uit de tijd van de Romeinen bijvoorbeeld en zelfs de Galliërs. De periode van de hertogen van Bourgogne, waarin het Bourgondische rijk zich zelfs uitstrekte tot in Nederland. De periode in de middeleeuwen, waarin Cluny het centrum van het geestelijk leven in Europa was. Het is gewoon teveel om hier op te noemen. We hebben een heleboel informatie liggen in de vorm van boeken, folders, plattegronden en routes. Enkele suggesties zijn:

  • Dijon was vroeger de hoofdstad van het Bourgondische rijk. Het is leuk om een wandeling te maken door het oude centrum. U vindt er o.a. historische gebouwen, diverse mooie musea, leuke winkels en een gezellige markt. Het “Musée des Beaux-Arts” is echt de moeite waard,. U kunt er ondermeer de graven bekijken van de hertogen van Bourgogne, beroemd om het mooie beeldhouwwerk. Het vermelden waard zijn ook de oude markthallen uit 1868, waar enkele keren per week nog steeds de markt wordt gehouden.
  • Beaune is vooral bekend vanwege de wijn. Het bezit echter ook een mooi compact centrum met vestingmuren en leuke straatjes. Het “Hôtel-Dieu”, oftewel “Hospice de Beaune” is een echte aanrader om te bezoeken. Het ziekenhuis uit 1441 is gehuisvest in een prachtig gebouw. Met behulp van een audioguide wordt u ondermeer langs de ziekenzalen, apotheek en keuken geleid.
  • Autun is een voormalige Romeinse hoofdstad. Uit deze tijd is er nog het amfitheater, twee Romeinse poorten, de tempel van Janus en Pierre de Couhard bewaard gebleven. Ook uit de middeleeuwen zijn er bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal-Saint Lazare met zijn beroemde timpaan. Er omheen vindt u leuke straatjes en terrasjes.
  • Kastelen zijn er volop te vinden. Allereerst in ons eigen dorp het Château de Sully, een renaissancekasteel, dat bezichtigd kan worden en op loopafstand ligt (800m). Château de la Rochepot is een middeleeuwse burcht met een typisch geglazuurd dak, dat mooi hoog gelegen is. Dit zijn enkele voorbeelden; er zijn tientallen in de Bourgogne.
  • Abdijen en kerken: Abbaye de Fontenay, Basilique de Vezelay, Abbaye de Cluny, Romaanse kerkjes.
  • één van de gezellige markten, die wekelijks in de omgeving gehouden worden.
  • een bezoek aan één van de vele brocantes of rommelmarkten, die georganiseerd worden.