Uitstapjes

In de Bourgogne vind je nog vele sporen uit het rijke verleden. Uit de tijd van de Romeinen en zelfs de Galliërs. Tijdens de periode van de hertogen van Bourgogne, strekte het Bourgondische rijk zich zelfs tot in Nederland. In de middeleeuwen was Cluny het centrum van het geestelijk leven in Europa. We hebben een heleboel informatie liggen in de vorm van boeken, folders, plattegronden en routes.
Image

Steden

Image

Autun is een voormalige Romeinse hoofdstad. Uit deze tijd zijn het amfitheater, twee Romeinse poorten en de tempel van Janus en Pierre de Couhard bewaard gebleven. Ook uit de middeleeuwen zijn er bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal-Saint Lazare met zijn beroemde timpaan. Met er omheen leuke straatjes en terrasjes.

Beaune is vooral bekend vanwege de wijn. Het oude centrum met vestingmuren en leuke straatjes en het “Hôtel-Dieu”, oftewel “Hospice de Beaune” zijn echt aanraders om te bezoeken. Het Hôtel-Dieu is een ziekenhuis uit 1441 gehuisvest in een prachtig gebouw. Met behulp van een audioguide wordt u ondermeer langs de ziekenzalen, apotheek en keuken geleid.

Dijon was vroeger de hoofdstad van het Bourgondische rijk. Het is leuk om een wandeling te maken door het oude centrum met zijn historische gebouwen, diverse musea, leuke winkels en een gezellige markt. Het “Musée des Beaux-Arts”, met de graven van de hertogen van Bourgogne is echt de moeite waard. In de oude markthallen uit 1868, is een paar keer per week nog steeds markt.

Kastelen

Image

Er zijn veel kastelen te vinden in onze directe omgeving. We beschrijven hier de twee dichtsbijzijnde kastelen die rondleidingen bieden.  Om te beginnen in ons eigen dorp.

Op 800 meter van onze Chambres d'hôtes vind je Château de Sully, een renaissancekasteel, dat nog steeds bewoond wordt door de Duchesse. Het kasteel en de tuinen kunnen bezichtigd worden. Kaartjes kunnen online besteld worden.

Op 20 minuten rijden ligt Château de Couches, bekend als Marguerite de Bourgogne, staat op de monumentenlijst van Frankrijk. Het kasteel is gevestigd in een uitgestrekte vierhoek die nog steeds wordt omringd door muren.

In de zuidoostelijke hoek staat een hoge toren, waarschijnlijk gebouwd in de 12e eeuw.

Het hoofdgebouw van het Château de Couches werd gebouwd tussen 1844 en 1848. Het is gebouwd in neogotische stijl.

Image